Jaozi

This is snack or appetizer in chinese menu. It is called Jao zi. Ia juga sejenis dumpling yang dimakan as pembuka hidangan ketika hari2 perayaan kaum cina or pada special day. According to ancient time jaozi ini diberikan nama kepada sejenis wang kertas yg berwarna gold yg mula2 diperkenalkan pd zaman dinasti southern song. Ia juga mengandungi makna lain iaitu Midnight. Sebab itulah masyarakat cina yg masih berpegang teguh pd kepercayaan akan membuat jaozi ni pd tengah malam hari terakhir lunar year. Beside it also meant ucapan selamat 'tidur bersama2 dan mendapat anak lelaki'. Selamat mencuba.

JAOZI

1 head chinese cabbage - cincang halus
1-2 salt
2 dada ayam cincang sampai halus or kalau malas beli yg siap kisar
1 pack kuchai hiris sehalus mungkin
2 inci halia cincang halus
2 tsp sesame or minyak bijan
2 tsp kicap cair
2 tsp cuka beras putih halal
1 tbsp tepong jagung
2 pack dumpling wrapper (ada jual kt pasaraya kt section sayur)

Letak cabbage dlm bowl. Letak garam dan gaulkan. Perapkan dlm fridge 1 jam. Selepas tu perah sampai kering airnya. Tak payah bilas. Campurkan bahan2 lain. Basahkan tepi wrapper dgn air. Letakkan kt tgh n buat mcm karipap. Lipatkan mcm dlm pic ni. Panaskan air n rebus dalam 8-9 minit. Serve panas2 dan cicah dgn cili sos. Bon appetite!


Comments

Popular posts from this blog

Lohong hitam di antara ruang masa fizikal dan ghaib : Perspektif Sains dan Al-Quran

Perfect Fingerprint

Ulasan buku :Roh oleh Ibnu Qayyim Al Jauziyah